MICHELLE TSE

Atria

   The Isover Multi-Comfort House Competition provides an opportunity to promote the evolution of skyscrapers in Manhattan by challenging younger generations to integrate passive house strategies into the building’s design to minimize energy consumption and optimize the user’s experience. Our design proposal for Atria is to create a connection of green spaces that begin at the top of the building, continue down to the ground and reach out to Battery Park. The double-helix of green spaces that wrap around the building extend from the sky atrium down and outward towards Battery Park, creating a visual and physical connection from the tower to the rest of lower Manhattan. Treated as a vertical city, the tower provides a diversity of programs and open spaces that allow for communities to form and interact with one another. By day, the building is a vision of green twisting to the top. By night, it is illuminating at the top and ground floor atria, connected by sporadic moments of light emanating from within the atrium spaces in between programs. All of these design objectives are developed with Passivhaus standards in mind. With the aid of Isover Multi-Comfort House products and design philosophy, this project is able to accommodate all the needs of a multi-use skyscraper, while significantly reducing its environmental impact.

   The twisting form responds to daylight access for the four main designated programs. As the building’s form changes, the views out to the rest of the city shift as well, spanning from the Brooklyn Bridge to the World Trade Center site and the rest of Manhattan. This allows for every floor to have its own unique view out to the city. The purpose of tapering the building in all four directions is to comply to New York City’s setback. This also allows increased light access to the apartment building located on the north side of the site.

   The atria that scale up the building act dually as trombe walls and usable communal green spaces. Within these designated atria, a solar chimney is established to take advantage of the building’s stack effect and promote natural ventilation throughout the building.

Spring 2011
Mentor: Ken Lewis, Harold Fredenburgh
Collaborator: Astry Duarte
(project selected for honarble mention at CertainTeed Isover Tall Building Competition)